İşçi haklarını geriye götürmede “öyle olmadı bir de böyle deneyelim, böyle de olmazsa bir de şöyle deneyelim” mantığı sürekli olarak işliyor.
43 maddeden oluşan ve Ak Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan Torba Yasa’da işçileri yakından ilgilendiren maddeler yer alıyor. İlgili maddelerin bütünüyle kabul edilmesi işçiler arasında yaşa bağlı ayrımcılığa neden olacak ve 25 yaş altı ile 50 yaş üstü işçilere güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatacak.
16 Ekim 2020 tarihinde Meclis’e sunulan ve “İstihdam Paketi” adıyla kamuoyuna lanse edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin 30 maddesi Cuma günü TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde kabul edildi.
Kabul edilen maddelerde işverenlere teşvik, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlere af, Cumhurbaşkanı’na kısa çalışma ödeneğini Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisi, işverenlere işçinin 25 yaşının altında veya 50 ve üzeri yaşta olması kaydıyla, mevcut yasadaki koşullar aranmadan belirli süreli iş sözleşmesi yapma yetkisi gibi birçok önemli düzenleme yer alıyor.
Torba yasa teklifi ile işverenlere bolca teşvik getirilirken, işçiler için ayrımcılık ve yeni hak kayıpları gündemde.
Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılacak işçiler için kıdem tazminatı hakkı söz konusu olamayacağı gibi sosyal güvenlik gibi pek çok hak da zafiyete uğrayacak. Ayrıca bu gruba giren işçiler için yaşam koşulları daha da ağırlaşacak, sosyal adalet dengesi daha da bozulacaktır. Yakın geçmişte kıdem tazminatı fonu aracılığıyla güvencesizliği yaymaya çalışan sermaye sınıfı taleplerini bu kez de farklı yasal girişimlerle dayatıyor.
İşçilerin en başta eşit muamele görme hakları ellerinden alınmak isteniyor. İnsanların tümünün eşit olduğu yazılı hukukta kabul görmüştür ancak bu düzenlemelerden sonra eşitlik ilkesinin varlığından bahsedilebilecek mi?
İşçiler arasında çifte standarda yol açacak, işçilere güvencesiz çalışma hayatı yaratacak ve işçilerin daha pek çok hakkını gasp edecek bu yasa teklifi geri çekilmelidir.
Çalışma hayatında esnekleşmeye yol açacak bu tür düzenlemelere karşı işçi konfederasyonları ve sendikalar ortak zeminde hareket etmelidir.
Sendikamız Kristal-İş, üyesi olduğu Türk-İş Konfederasyonu tarafından yasal düzenlemeye yönelik olarak 81 ilde tertip edilen basın açıklamalarına, şubelerinin bulunduğu bölgelerde katılım sağlayacak ve bu türden düzenlemelerin karşısında yer alacaktır.
KRİSTAL-İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU