3 Şubat Pazar günü, Kırklareli Lüleburgaz’da Emek Platformu tarafından düzenlenen “Kriz, EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) ve Kıdem Tazminatı” konulu panel geniş ilgili gördü.
SGK Uzmanı Ali Tezel ve Petrol İş Sendikası Araştırma Uzmanı Aşkın Süzük’ün katılımıyla gerçekleştirilen panele, Lüleburgaz Emek Platformu üyeleri, Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Ercan Yavuz, Kristal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Ufuk Yaratan, çok sayıda işçi, emekçi ve çeşitli siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
Panel, Lüleburgaz Emek Platformu 26 Ocak Salı günü başlattığı, kıdem tazminatı, emeklilikte yaşa takılanlar ve ekonomik kriz konularında işçi ve emekçilerin taleplerini dile getiren imza kampanyasının bir parçası olarak düzenlendi.
Panelin açılış konuşmasını Lüleburgaz Emek Platformu adına Ercan Yavuz yaptı. Konuşmasında son aylarda kendini ağır bir şekilde hissettirmeye başlayan ekonomik krizin etkilerine değinen Yavuz krizle mücadelede işçi ve emekçilerin örgütlü mücadele etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu bağlamda Emek Platformu olarak ilerleyen günlerde kitlesel bir eylem yapmayı da planladıklarını sözlerine ekleyen Yavuz, “Bu süreçte birleşmediğimiz sürece hiçbir şey yapamayız ama birleşirsek çok şey başarabiliriz” diyerek sözü konuşmacılara bıraktı.
İlk sözü alan Aşkın Süzük, son beş yılda büyük şirketlerin kârlarındaki artış oranlarından, yüksek enflasyon oranlarından ve tüketim mallarındaki önlenemeyen fiyat artışlarından bahsetti. Geçmişte olağanüstü hali şimdi de ekonomik krizi bahane ederek çalışanlarının haklarını geriye götürmeye çalışan patronları eleştiren Süzük, kıdem tazminatının tek taraflı olarak fona devredilmeye çalışıldığını ifade etti.
Süzük, kıdem tazminatını fona devrederek işsizlik fonunda olduğu gibi içini boşaltmayı amaçlandığını ancak bu amaca ulaşılamayacağını belirterek, milli gelirden uzun yıllardır pay alamayan ve ücretleri enflasyona endekslenen işçilerin bu dayatmalara karşı örgütlü bir biçimde mücadele edeceğini, krizin bedelinin işçiler tarafından ödenmeyeceğini söyledi.
Emeklilikte yaşa takılanlar ve kıdem tazminatı konusunda bilgi veren Ali Tezel, EYT konusunun ciddi yankı uyandırdığını ve bu durumdan mağdur olan kişilerin mücadele etmeye yöneldiklerini ve örgütlü olarak mücadeleye destek verdiklerini belirtti. Başarılı sonuç almak için bir çatı altında (sendika, dernek, vakıf vb.) örgütlü mücadele vermek gerektiğini altını çizen Tezel, “İnsanlar seçimlerde laf oyunlarıyla gerçeklerden koparılıyor, insanların esas sorunları unutturuluyor ve insanlar anlamsız bir şekilde etnik ve kimlik meseleleriyle meşgul oluyor. Oysa EYT’nin sağcısı, solcusu, Laz’ı, Türk’ü, Kürt’ü, Alevi’si, Sünni’si yoktur. Ancak bu tartışma ve ayrışmalar, cebimizde ki parayı alıp götürmeyi amaçlayanlar için ciddi bir fırsat sunuyor. Buna fırsat vermemek ve 900 milyar dolara dayanan milli gelirden pay almak için örgütlü ve kararlı bir şekilde mücadele etmek gerekir,” dedi.
Konuşmasının sonunda katılımcıları 10 Şubat’ta, Ankara’da gerçekleştirilecek olan EYT mitingine davet eden Tezel, salondan gelen soruları da yanıtladı.