Soma’yı Unutmayacağız! Unutturmayacağız!
Soma’da yaşanan ve 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden dört yıl geçti. 301 yaşam, yüzlerce umut tükendi. Davası hâlâ bitmedi.
Soma’nın Eynez Bölgesi’ndeki, Soma Holding AŞ’ye ait maden ocağında, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada 301 işçi kardeşimiz hayatını kaybetmiş, cansız bedenleri ise beş gün boyunca süren çabaların ardından madenden çıkarılabilmişti.
Facianın ardından aralarında Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da olduğu beşi tutuklu 51 sanığın hakkında, 13 Nisan 2015 tarihinde ceza davası açılmıştı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3 yılı aşkın bir süredir devam eden yargılama henüz sonuçlanmadı. Devam eden davanın 22. duruşması, 19 Haziran 2018 tarihinde görülecek.
Aradan geçen bu sürede vicdanlar hâlâ kanamaktadır. Soma faciası ne ilk ne de son olmuştur. Uzayıp giden davalar farklı gerekçelerle sürekli ertelenirken, iş cinayetleri de artarak devam etmiştir. Soma faciasının ardından Ermenek’te, Şırnak’ta, Siirt’te, Zonguldak’ta da maden faciaları yaşanmış ve bu facialarda da en az 45 işçi kardeşimiz yaşamlarını kaybetmiştir.
Bu cinayetlerin haricinde de farklı iş kollarında hemen her gün iş cinayetleri yaşanmaktadır. Soma faciasının yaşandığı 2014 yılı sonunda 386 maden işçisi, 2015 yılında 67, 2016 yılında 73, 2017 yılında ise 93 maden işçisi yaşamını iş cinayetlerinde kaybetmiştir. 2014-2018 yılları arasındaki 4 yıllık sürenin toplamında ise en az 7592 işçi kardeşimiz iş cinayetlerinin kurbanı olmuştur.
Geçen her yıl emekçileri daha da ağırlaşan çalışma şartları karşısında korumasız bırakıyor. Olağanüstü hal uygulamaları da bu işin tuzu biberi oluyor. Bir yandan iş güvenceleri ellerinden alınırken bir yandan da düşük ücretlerle çalışmaya mahkûm ediliyorlar. Yıllardır itiraz edilen taşeron işçilik belirli belirsiz bir düzenlemeyle yeni mağdurlar yaratmıştır. Taşeron işçilere kadro verme vaadi tam manasıyla yerine getirilmemiştir. Özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi getiren kanunla işçi simsarlığı yasal hale getirilmiştir. Hiç şüphe yoktur ki iş cinayetlerinin her geçen gün artmasında iş güvencesinin olmadığı, yeterli iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmediği kısa süreli çalışmalar büyük bir etkendir.
Bizler daha fazla işçinin, alınmayan tedbirler yüzünden yaşamını kaybetmesini istemiyor, sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz. Güzellikleri el ele yaşamak varken fıtrat da olmayan iş cinayetlerine işçi kardeşlerimizin kurban gitmesini istemiyoruz.
Herkesin hak ettiği değeri görmesini, insanca yaşama ve çalışma koşullarını tüm emekçiler adına talep ederken, iş cinayetlerinde yaşamlarını kaybeden, umutları kararan emekçi kardeşlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyoruz.
Kristal-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu
( Kaynak: http://www.guvenlicalisma.org )