8 Mart 1857 tarihinde ABD’ nin Newyork kentinde 40.000 dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları adına greve başlamıştı. Polisler sert müdahalenin ardından fabrikanın kapılarını işçilerin üzerlerine kapatmışlardı. İçeride çıkan yangın neticesinde 129 kadın işçi can vermiştir. Bu olaya halk duyarsız kalmamış ve kadınların cenazesine 10.000 kişi katılmıştır. Bu olaydan 53 yıl sonra 1910 yılının Ağustos ayında Danimarka’nın Kophenhag kentinde toplanan Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda, kadın hakları mücadelesinin önde gelen isimlerinden Clara Zetkin, ABD fabrika direnişinde ölen kadınların anısına; 8 Mart tarihini, dünya kadınlar günü olarak kabul edilmesini önerdi ve oy çokluğu ile kabul edildi. Birleşmiş Milletler 16 Aralık 1977 yılında 8 Mart’ı ” Dünya Kadınlar Günü ” olarak kabul etmekle birlikte, açıklamada ABD de ölen kadınların anısına olduğuna yer vermemiştir.
Birinci ve İkinci Dünya savaşları esnasında birçok ülke de yasaklanan bugün; Ülkemizde 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” ismi ile kabul edilmiştir. 75’lere kadar ciddi kutlamaları olmazken, bu tarihten günümüze kadar artan bir bilinç ile anılmaya devam etmiştir.
Günümüzde hem ülkemizde hem de dünyada, çocuk gelin sorunu, kadın cinayetleri, cinsel taciz, ikinci sınıf insan muamelesi, işyerinde ayrımcılık, düşük ücretle çalıştırılma, kadın emeğinin sömürüsü gibi sorunlara karşı kadınlar seslerini duyurmak için sokaklara çıkıyorlar.
“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ezilen, sömürülen, haksızlığa uğrayan tüm kadınların günüdür. Sadece bugün değil her gün tüm kadınların eşit, özgür ve korkusuzca yaşaması gerekliliğini hatırlatarak, tüm emekçi kadınların 8 martını kutluyoruz.
KRİSTAL-İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU