19-20-21-22 Kasım tarihlerinde, mülkiyeti sendikamıza ait olan Kuşadası Eğitim Tesislerimiz’de Genel Temsilciler Meclisi Eğitimi ve Genel Temsilciler Meclisi toplantısı gerçekleştirildi. 19-20 Kasım tarihlerinde yönetici ve temsilcilere yönelik eğitimler gerçekleştirildi. Eğitimde Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Aziz Konukman, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Aziz Çelik, sendikamız sosyal güvenlik danışmanı Celal Tozan ile sendikamız uzmanları Can Şafak, Zafer Aydın ve Caner Güneş çeşitli alanlarda ders anlattılar.
21-22 Kasım tarihlerinde ise Genel Temsilciler Meclisi işyerlerinde yaşanan sorunlar ve 24. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi taslağının görüşülmesi için toplandı. Genel Merkez ve şubeler düzeyinde 33 yönetici ve temsilci söz alarak görüşlerini bildirdi. Genel Temsilciler Meclisi’nin yaptığı tartışmalar sonucunda oluşan sonuç bildirgesi aşağıdaki gibidir.
GENEL TEMSİLCİLER MECLİSİ SONUÇ BİLDİRGESİ
Kristal-İş Sendikası Genel Temsilciler Meclisi 21-22 Kasım 2013 tarihlerinde Kuşadası’nda mülkiyeti sendikamıza ait Alish Otel’de toplandı. Genel Temsilciler Meclisimiz gündeminde yer alan konuları görüşerek aşağıda yer alan karar ve değerlendirmeleri kamuoyu ve üyelerimizle paylaşmayı benimsedi:
1) Genel Temsilciler Meclisimiz, uzun yıllardır çeşitli sorunlar yaşayan ve inşaatı bir türlü tamamlanamayan eğitim ve dinlenme tesisinin tamamlanmasını büyük bir mutlulukla karşılamış, tesisin faal hale gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etmiştir.
2) Genel Temsilciler Meclisimiz, sendika seçme özgürlüğünü kullanmak, Kristal-İş’e katılmak için 2003 yılında çetin mücadeleler veren Paşabahçe Eskişehir işçilerinin sendikamız bünyesine katılmasını bir kez daha coşku ile selamlayarak, Paşabahçe Eskişehir ve Trakya Yenişehir Cam Sanayi’nin 24.Dönem Toplu İş Sözleşme görüşmelerine katılımıyla sendikamızın daha da güçlendiğini vurgulamıştır.
3) Hükümet sermaye örgütleriyle el ele vermiş kıdem tazminatı hakkımızı ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Kıdem tazminatının fona devri ve bu yolla önemli ölçüde tırpanlanması, 2014 yılı hükümet programına da alınmıştır. Genel Temsilciler Meclisimiz kıdem tazminatının bugün ve gelecekte çalışanlar için mevcut haliyle korunması dışındaki hiçbir önerinin kabul edilemeyeceğini kararlılıkla vurgular. Kıdem tazminatımız tartışmaya açık değildir ve kıdem tazminatına el uzatılması halinde cevabımız, Türk-İş’in genel kurul kararında da belirttiği gibi, genel grev olacaktır.
4) Hükümet, kuralsız ve güvencesiz çalışma şartlarını işçi sınıfı aleyhine daha da bozacak düzenlemelere yönelmektedir. Özel istihdam büroları, kiralık işçilik ve benzeri düzenlemelerle işçileri çağdışı çalışma ve yaşama koşullarına mahkûm etmeyi amaçlamaktadır Emek örgütleri, sendikalar, siyasi iktidarın kuralsızlığı, güvencesiz istihdamı daha da derinleştirecek olan planlarına karşı mücadeleyi yükseltmelidir.
5) Sendikamız Şişecam Topluluğu’nun işletme ve işyerlerinde uzun yıllardır grup sözleşmeleri imzalamaktadır. Grup sözleşmesi, toplu pazarlığın bütün işyerlerinde aynı anda başladığı, tek elden yürütüldüğü ve aynı anda sonuçlandırıldığı bir sözleşme biçimidir. Genel Temsilciler Meclisimiz işçilerin birliği açısından grup sözleşmesi, özenle korumamız gereken bir ilke olduğunu vurgular.
6) Toplu sözleşmemizin düzenleyici maddeleri çok uzun bir mücadele süreci içinde kazanılmış temel demokratik haklarımızı içermektedir. Bu kazanımlarımız titizlikle ve kararlılıkla korunması esastır. Ancak uygulamada tereddüt yaratan kimi metinlerin daha açık ve amaca uygun olarak değiştirilmesi ve değişen şartlara göre güncellenmesi gereği de son derece açıktır. Özellikle üyelerimizin sağlık kuruluşlarına gitmeleri durumunda muayene ve yolda geçen sürelerin değişen mevzuat şartlarına göre ve amaca uygun olarak yeniden redaksiyonunun yapılarak toplu iş sözleşmesine alınması üzerinde önemle duracağımız hususların başında gelmektedir.
7) Topkapı Şişe fabrikasının kapanmasıyla işten çıkarılmak istenen üyelerimizin direnişiyle elde ettiğimiz kazanım, bu dönemde toplu iş sözleşmemize alınmalıdır. Fabrikalarımızın ya da fabrikalarımızın bazı bölümlerinin kapanması durumunda üyelerimizin iş güvencelerinin korunması bu toplu pazarlık sürecinin en önemli hedefleri arasındadır. Bu durumlarda üyelerimizin ücretleri ve özlük hakları korunarak Şişecam’ın diğer fabrikalarına nakledilmeleri, toplu iş sözleşmesiyle güvence altına alınmalıdır.
8) Ücrette adalet ve genel olarak da “eşit işe eşit ücret” ilkesi olabildiğince hayata geçirilerek aynı işi yapan üyelerimiz arasındaki ücret uçurumunu azaltacak önlemler alınması büyük önem taşımaktadır. Şişecam ortalamasının altında ücret alan üyelerimizin ücretlerinde, en düşük ücret gruplarına en fazla artış olacak şekilde ve kademeleri de dikkate alan bir iyileştirme mutlaka hayata geçirilmelidir. Bu doğrultuda Genel Temsilciler Meclisimiz, toplu iş sözleşmesi taslağının hazırlanması süreci sonunda benimsenen iyileştirme modelinin kararlılıkla savunulması gereğini önemle belirtir. Genel Temsilciler Meclisimiz yapılacak bu iyileştirmenin kalıcı olabilmesi bakımından işe giriş ücretinin geliştirilmesinin, bu toplu pazarlık sürecinin önündeki en önemli hedeflerden biri olduğuna işaret eder.
9) Genel Temsilciler Meclisimiz işyerlerimizde yıllardır kronikleşen iş tanımları ve kademelerle ilgili sorunların gündeme alınması, çözümlenmesi yönünde görüş birliği içindedir.
Genel Temsilciler Meclisimiz, gerek işçi hak ve özgürlüklerine yönelen ve yönelecek olan saldırılar karşısında gerekse cam grup sözleşmesinde hakları, talepleri için sonuna kadar mücadele edeceğini, gerektiğinde her türlü hak arama araçlarına başvurmaktan çekinmeyeceğini kararlılıkla vurgulamıştır.
Üyelerimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Genel Temsilciler Meclisi 21-22 Kasım 2013, Kuşadası