28. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin 4. toplantısı 14 Mart 2024 Perşembe günü Şişecam’ın Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen toplantıda, bir önceki oturumda belirli bir aşamada anlaşma sağlanan 12 madde tutanak altına alınmış ve devamında geriye kalan diğer maddeler üzerinde müzakereler devam etmiştir.
Müzakereler sonucunda 4 madde üzerinde daha anlaşmaya varılmış olup, son iki toplantıda anlaşmaya varılan toplam madde sayısı 16 olmuştur.
Bugüne dek yapılan 4 oturumda anlaşmaya varılan toplam idari madde sayısı ise 52 olmuştur.
İşveren, 28. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi’ndeki teklif taslağında yer alan idari maddelerin çoğunluğunda anlaşmaya varılmasının ardından, ücret zammı kapsamında ilk olarak TÜİK Tüketici Fiyatları Endeksinde 1.7.2023-31.12.2023 arasında gerçekleşen değişim oranı olan yüzde 37,57 oranında, sosyal haklarda ise ilk önce 2023 yılında TÜİK Tüketici Fiyatları Endeksinde gerçekleşen değişim oranı olan yüzde 64,77 oranında zam teklif etmiştir.
Sendikamız, verilen teklifin ekonominin dinamikleriyle ve yaşanan enflasyon gerçeğiyle bağdaşmadığını, işçilerin gerileyen alım gücünde artış yaratmayacağını ve beklenen mutabakat zemininden çok uzakta olduğunu ifade ederek karşı bir teklifte bulunmamıştır.
İşveren devamında tekliflerini revize ederek ücret zammı telifini yüzde 40’a, sosyal haklarda ise yüzde 72’ye yükseltmiştir.
Sendikamız, bu teklifin ardından da aynı görüşleri dile getirerek ücret ve sosyal haklara yönelik herhangi bir karşı teklif vermemiştir. Sonrasında oturum sonlandırılmıştır.
Bir sonraki toplantı tarihi taraflar arasında daha sonra kararlaştırılacaktır.
Anlaşmaya varılan maddelerin numara ve başlıkları aşağıdaki gibidir:
27. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesindeki haliyle kabul edilen maddelerin numara ve başlıkları:
MADDE 7-SENDİKA TEMSİLCİSİNİN GÖREVLERİ
MADDE 10-SENDİKA TEMSİLCİ VE GÖREVLİLERİNİN ÇALIŞMA KOŞULLARI VE SENDİKAL İZİNLER
MADDE 17-NORMAL ÇALIŞMA SÜRELERİ
MADDE 18-VARDİYALI ÇALIŞMA SÜRELERİ
MADDE 25-ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER
MADDE 32-İKRAMİYE
MADDE 61-GEBE VE EMZİREN KADINLARIN İZİN HAKKI
MADDE 63-TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI
MADDE 51-HASTALIK DURUMUNDA İŞ SÖZLEŞMESİ
MADDE 56-İHBAR ÖNELLERİ
Aşağıda madde numara ve başlıkları yazılan 5 madde üzerinde de değişiklik yapılarak kabul edilmiştir.
MADDE 12-İŞE ALMA
- İşyerine işçi alınması gerektiğinde deneme süresi 4 ay olup uygulanacak usul, işveren tarafından mevzuat hükümlerine göre tayin ve tatbik olunur.
b,c,d bentleri süresi sona eren 01.01.2022-31.12.2023 yürürlük süreli 27. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi’ndeki şekliyle kalacaktır.
MADDE 26-YILLIK ÜCRETLİ İZİNLER
a, b, d, e, f, g ve h bentleri süresi sona eren 01.01.2022-31.12.2023 yürürlük süreli 27. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi’ndeki şekliyle kalacaktır.
c) Yıllık ücretli izinler, işçinin izin haklarının bu aylara tesadüf etmek kaydıyla yılın 15 Mart ve 15 Kasım tarihleri arasında kullandırılır.
Ancak, fırın tamirlerinde, büyük fırın arızalarında ve iş daraltılmasında bu hüküm uygulanmaz. İşveren yılın 15 Mart ve 15 Kasım arasındaki süre ile ve işyerlerinin sendika ile mutabık kalınacak bölümleri ile sınırlı olarak ve bu süre içinde sadece yıllık ücretli izin hakkını kullanan işçilerin çalıştıkları bölümlerde çalıştırılmak üzere “izin dönüşüm ekibi” adı altında işçi alabilir. Bu işçilere TİS hükümleri uygulanmaz ve bu işçiler TİS gereğince işçi ücretlerine yapılacak artışlar için esas alınan ücret ortalamalarının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Bu işçiler sendikaya üye olduklarında ücretlerine % 30 oranında sendika zammı yapılır.
MADDE 29- DİĞER ÜCRETLİ İZİNLER
- İşçilerin eşinin doğum yapması halinde 5 gün, evlat edinilmesi halinde 3 gün, anne, baba, kardeş, eş ve çocuklarından birinin ölümü halinde 5 işgünü, kayınvalide ve kayınpederin ölümü halinde 3 işgünü, işçinin evlenmesi halinde 10 işgünü, kendisinin ya da anne veya babasının ikametgahlarında olan sel, yangın, deprem gibi felaketlerde 10 işgününe kadar ücretli izin verilir. Doğum ve ölüm izinleri, olaydan başlayarak en geç 20 gün, evlenme izni ise 30 gün içinde kullanılır. İşveren istediğinde işçi bunu belgelerle kanıtlar. Ölüm iznine çıkmadan önce işçiye, isteği durumunda 15 günlük ücreti tutarında olmak ve ilk istihkakından mahsup edilmek üzere avans verilir.
- Süresi sona eren 01.01.2022-31.12.2023 yürürlük süreli 27. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi’ndeki şekliyle kalacaktır.
- İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar ücretli izin verilir.
- Bu izinler dışında, mazeretleri üzerine yılda 4 gün ücretli izin verilir. Bu izin, bir defada 2 günden fazla kullanılamaz.
- Üyenin, müracaatı üzerine, ücretsiz mazeret izni verilebilir.
MADDE 30- ÜCRET ÖDEMELERİ VE AVANSLAR
a) Ücret ve avans ödemeleri taraflarca belirlenen günlerde yapılır. Ücretler; toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinin tamamında her ayın 2’sinde öğleden sonra yapılır. Kapsama dahil işyerlerinin tümünde avans ödemeleri ise her ayın 20’sinde yapılacaktır.
b) Fazla çalışma süreleri, bir önceki ayın 26’sı ile mevcut ayın 25’ini kapsayacak şekilde hesaplanacak olup fazla çalışma ödemeleri aylık ücretleriyle birlikte ödenecektir.
c) Süresi sona eren 01.01.2022-31.12.2023 yürürlük süreli toplu iş sözleşmesindeki şekliyle.
d) Ödemeler kural olarak gününde yapılır. Ancak Cumartesi veya Pazar gününe rastlayan ödemeler Pazartesi gününde öğleden sonra, Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri ile dini bayram günlerine veya sonraki ilk işgününe rastlayan ödemeler müteakip işgününde öğleden sonra yapılır.
e) Süresi sona eren 01.01.2022-31.12.2023 yürürlük süreli toplu iş sözleşmesindeki şekliyle.
MADDE 47- KORUYUCU ÖNLEMLER
a) İşveren İş Yasaları ile İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı’nın belirttiği bütün önlemleri işyerinde almakla yükümlüdür.
İşyerinde hastalık ve sağlık malzemesi işyerinin her ünitesinde bulundurulur. İşin niteliği gereği işçinin kullanması gereken eldiven, gaz koruyucu maskesi, gözlük, kulaklık ve iş ayakkabısı, çizme gibi koruyucu malzeme işçilere zimmetle verilir. Kullanılmayacak derecede yıpranmış olan malzemeler derhal değiştirilir.
b) İşçiler iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili işyeri kurallarına uymakla ve verilen koruyucu malzemeleri kullanmakla yükümlüdürler.
c) İşçiler, işyerinde kazaya ve meslek hastalığına neden olabilecek güvensiz davranışlarını güvenli davranışlara dönüştürmeye yönelik yapılan yüz yüze teorik veya yüz yüze uygulamalı eğitim çalışmalarına katılmakla ve bu çalışmalar sonucunda verilen geribildirimlere uymakla yükümlüdür.
d) İşyeri sendika temsilcileri ve tüm çalışanlar güvenli davranış kültürüne yönelik yapılan tüm çalışmalarda ( yüzyüze eğitim , etkinlik vb) işveren ile işbirliği içinde çalışır.
27. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde 47’nci maddenin c ve d bentleri 28. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde e,f bendi olmuş ve süresi sona eren 01.01.2022-31.12.2023 yürürlük süreli 27. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi’ndeki şekliyle kabul edilmiştir.
MADDE 52- GEÇİCİ İŞGÖREMEZLİK ÖDENEĞİ
a)İşçilerin Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarına veya SGK’nın anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlarına gönderilmeleri halinde, vizitede geçen sürenin 6 saati tutarında ücretleri ödenir.
b,c bentleri ile metnin devamında ki iki paragraf süresi sona eren 01.01.2022-31.12.2023 yürürlük süreli 27. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi’ndeki şekliyle kalacaktır.
Üyelerimize saygılarımızla duyurulur.
KRİSTAL-İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU