Cam İşçileri geride bıraktıkları 61 yıllık deneyim ve tecrübenin ışığında 28. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin kapısını araladı.
Sendikamız ile Cam İşverenleri Sendikası arasında yürütülecek olan 28. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, 5 Şubat 2024 Pazartesi günü, saat 14.00’da, Şişecam’ın, İçmeler, D100 44A, 34947 Tuzla/İstanbul adresinde bulunan Genel Merkez’inde gerçekleştirilen ilk oturumda, karşılıklı olarak dile getirilen iyi niyetli temennilerle başladı.
İşveren yetkilileri, oturumun başında işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uygulamaları ve bu uygulamaların geliştirilmesi için işyerlerinde yürütülen çalışmaları konu alan bir sunum
gerçekleştirerek, bu konuda atılacak ortak adımlar ve karşılıklı işbirliğinin önemine vurgu
yaptılar.
Belirtmek gerekir ki İSG uygulamalarının örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde genel bir kültür olarak benimsenmesi ve uygulamada genel kabul görerek öncelikler arasında yer alması, uygulama pratiklerinde taviz verilmemesi sendikamızın tüm organları tarafından da kabul edilen ve benimsenen konuların başında yer almaktadır. Bu hassasiyetin oluşması İSG kültürünün yerleşmesine olumlu katkılar sağlayacak olmakla birlikte iş sağlığı ve güvenliği alanında başlıca sorumluluğun işverenlere verildiğini, dolayısıyla ortaklaştırılmış uygulamaların işverenin gözetme ve denetleme yükümlülüğünü hafifletmediğini, işverenlerin, mesleki risklerin önlenmesi başta olmak üzere eğitim ve bilgi verilmesi dâhil ‘her türlü tedbiri’ almakla yükümlü olduğunu bu aşamada ifade etmek gerekecektir. Dünyada her gün binlerce işçinin iş kazası sebebiyle ölmesi, ülkemizde de günde ortalama beş işçinin iş kazaları nedeniyle yaşamını yitirirken, en az altı işçinin de iş göremez haline gelmesi hepimizi derinden sarsmaktadır. Gerçekleşen 1. oturumun ana maddesinin bu aşamada İSG uygulamalarına ayrılması genel bir memnuniyet yaratmıştır.
Sunumun devamında toplantı, Kristal-İş Sendikası adına Bilal Çetintaş, Cam Grup adına
Şengül Arslan’ın açılış konuşmalarıyla devam etti.
Genel Başkanımız Bilal Çetintaş sözleşmenin açılışında şu ifadelere yer verdi:
“-Bilal Çetintaş:
Şişecam ailesinin ve sendikamızın değerli yöneticileri, kıymetli temsilci arkadaşlarım,
Bugün ŞİŞECAM’ın ev sahipliğini yaptığı ilk oturumla 28. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerine başlamış bulunuyoruz.
Sendikamız ile Şişecam arasında 60 yıldır aralıksız sürdürülen endüstri ilişkilerinde bugün yeni bir dönemin kapısını hep birlikte aralıyoruz.
Temennimiz odur ki daha nice 60 yıllar bu ilişkiler karşılıklı iyi niyet ve hakkaniyet çerçevesinde devam etsin. Bizler gelip geçelim ama ülkemiz ve toplumumuz için son derece kıymetli olan ŞİŞECAM ve işçilerin temel haklarını koruyup geliştirebilmesi için kritik önem arz eden KRİSTAL-İŞ baki kalsın.
En büyük arzumuz budur!
Hepiniz hoş geldiniz.
Değerli Yöneticiler, kıymetli temsilci arkadaşlarım.
Bugün burada, ülkemizde ve dünya genelinde yaşanan ekonomik dinamikleri değerlendirmek, bu dinamiklere ve hukuk kaidelerine bağlı olarak üyelerimizin haklarını geliştirmek, refahını arttırmak ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeler, anayasamız ve yasalarımızdan doğan haklar çerçevesinde iş güvencesini sürdürebilir kılmak, devamında da endüstri ilişkilerini barışçıl yollarla geliştirebilmek ve devamlılığını sağlayabilmek amacıyla bir araya geldik.
Geldiğimiz aşamada tarafların işi oldukça zor olsa da bu türden kritik süreçlerde, olaylara sağduyulu yaklaşıp, hep birlikte daha adil ve sürdürülebilir bir çalışma ortamı için çaba sarf edeceğiz.
Bu kritik dönemde, ülkemiz ve dünya genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar, başarısız siyasi yönetimler, savaşlar ve düzensiz göçler, işçilerin günlük yaşamlarını etkileyen bir dizi zorluğu ortaya çıkarmaktadır.
Ülkemizdeki siyasi iktidarın hatalı ekonomi politikaları, enflasyonun kontrolden çıkmasına ve halkın yoksullaşmasına sebep olmuştur. En başta TÜİK olmak üzere ülkemizin saygın kurumlarının güvenirlikleri büyük zarar görmüştür. Açıklanan enflasyon % 64 ama hissedilen enflasyon % 129 derken de bu güvensizliği perçinlemişlerdir.
Enflasyon verilerinin yıllar içerisinde siyasi amaçlar uğruna kasten çarpıtılması halkı derin bir sefaletin içine itmiş, gelir dağılımındaki adaletsizliği daha da arttırmıştır.
Hal böyleyken durum, ekonomik krizinde ötesine geçerek derin bir buhrana, toplumsal çatışmaya doğru hızla sürüklenmektedir. Yakın bir zamanda devalüasyon beklentisi yüksektir.
Yüksek kira bedelleri ve yaşam maliyet endeksindeki yükseliş, ücretlilerin maddi zorluklarla başa çıkmasını zorlaştırmakta, insanları barınma kriziyle karşı karşıya bırakmaktadır!
Gıda enflasyonundaki yüksek seyir, eğitim ve sağlık giderlerindeki yüksek maliyet, işçilerin en temel insani ihtiyaçlarına erişimi güçleştirmektedir. İnsanlar ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerine ulaşmakta güçlük yaşamaktadır!
Tüm bu bileşenler üst üste geldiğinde de aile birliği sarsılmakta, aile içi şiddet artmakta, cinsiyet eşitsizliği kendini göstermektedir.
Toplu sözleşmelerde bu konularda yapılacak iyileştirmeler, üyelerimizin yaşam kalitesini yükseltmek ve ekonomik sıkıntılarla mücadele etmelerine yardımcı olmak adına önemli adımlar olacaktır.
Toplu sözleşme taslağımızda bu etkenlere bağlı olarak talep ettiğimiz maddelerin müzakerelerinde, bu konuların üzerinde titizlikle durarak, üyelerimizin haklarını korumak ve geliştirmek için çaba göstereceğiz.
Süreç içerisinde sendika olarak temel hedefimiz, üyelerimizin ekonomik güvenliğini ve refahını sağlamak, iş güvencesini sürdürebilir kılmak, adil bir çalışma ortamı oluşturmak ve sosyal adaleti güçlendirmek olacaktır.
Müzakerelerin sonunda bu amaç ve hedeflerimizi gerçekleştirebildiğimizde işyerlerinde çalışma barışına katkısı olan ve bunların sonucu olarak da üretimde verimlilik ve kalitenin artmasına etki eden bir yapıyı kurmuş olacağız.
Tarafların geçmiş dönemlerde yaşananlardan aldığı derslerle yola çıkarak, işbirliği içinde, barışçıl süreç yönetimiyle bu müzakereleri sürdüreceğine ve sonuçlandıracağına, her iki tarafın da bu sürece olumlu katkılar sunacağına inancımız tamdır.
Değerli yöneticiler ve temsilciler
1935 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kurulan ve kurulduğu günden bugüne ülkemizin lokomotif sanayi kuruluşları arasında önemli bir yer tutan ŞİŞECAM, mimari camlardan endüstriyel camlara,
Ambalaj ürünlerinden cam ev eşyasına,
Dünyanın en nadide el ürünü kristallerinden cam elyafa,
Soda külünden krom kimyasallara kadar, kendi alanında geniş bir ürün yelpazesi sunan lider bir kuruluştur.
Şişecam, 88 yılı aşan üretim ve yönetim tecrübesiyle, yurt içinde ve yurt dışında 45 üretim tesisiyle, 25 bin çalışanıyla, 150’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren ve 2023 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre de yaklaşık 6 milyar doları bulan ihracat geliriyle göğsümüzü kabartmaktadır.
Cam Ambalaj ve Düzcam’da dünya 5’incisi, Cam Ev Eşyası ve soda külü üretiminde dünya 2’ncisi, Bazik Krom üretiminde dünya lideri olan, gelişmelere bağlı olarak da yurt içinde ve dışında yatırımlarını arttıran, gelecek 5 yıl içinde 10 milyar dolarlık yatırım hedefi koyan ŞİŞECAM hepimizin gururudur.
2022 yılı başından günümüze kadar geçen 2 yıllık sürede, Borsada %300’ü bulan değer artışıyla işlem görmeye devam ŞİŞECAM hisseleri, önümüzdeki aylarda bu oranı çok daha yukarılara taşıyacaktır ve şirketin gelişimine katkı yapacaktır.
Çalışanlarının dürüst ve kararlı desteğiyle ŞİŞECAM, tüm bu yatırımlarıyla, yönetim ve işçilerinin kaliteli üretim başarısıyla, cam ve cam ürünleri sektöründeki pazar payını gelecek yıllarda daha da artıracak, uluslararası arenada rekabet edebilirliğini güçlendirecek ve küresel müşterilere daha etkin hizmetler sunacaktır.
Şirketin enerji verimliliğine yönelik çalışmaları, çevresel sürdürülebilirlik ve teknolojik yenilik konularında yaptığı yatırımlar, bu süreçlerde Devletin sağladığı yatırım teşvikleri, vergi ve sigorta primi destekleri de önemli birer kaldıraç olarak görev görecektir.
Bu doğrultuda gelişen büyüme stratejileri hem istihdama katkı yapacak hem de şirketin cam sektöründe dünya lideri olma vizyonuna ulaşmasında büyük katkılar sağlayarak ŞİŞECAM’a ve Yönetim Kurulu üyelerine daha nice ödüller kazandıracaktır.
Tüm bu verilerin ışığında, bugüne dek bu arenalarda elde edilen başarıların, kaliteli süreç yönetimiyle birlikte, fabrikalarda canı pahasına işine sahip çıkan, karda kışta, salgın hastalıkta ve diğer sağlık riskleri karşısında kaliteli üretim yapan işçilerin büyük katkılarının olduğu, ekonomik zorluklar içerisinde geçen dönemlerde asla unutulmamalıdır!
Bizler, konuşmamın genelinde dile getirmeye çalıştığım bu düşüncelerle geride bıraktığımız dönemde olduğu gibi bu dönemde de, 6 aylık dönemler halinde taleplerimizi taslağımıza yazdık ve taraflar ile paylaştık.
1 Ocak itibariyle 1’inci 6 aylık ücret zammı taleplerimizde, elbette sadece TÜİK tarafından 2023 yılının 2’nci 6 ayı için açıklanan enflasyonu istenmedi!
Geriye dönük olarak baktığımızda yaşadığımız reel kayıpları da göz önüne alarak, hissedilen ve bizatihi yaşanılan enflasyonun yarattığı kayıplar talep edildi.
Sonraki dönemlerde ise, ücret zamlarını gerçekleşen 6 aylık enflasyonları başlangıç noktası alıp, buna oranla talepler oluşturarak üyelerimizin kayıplarını en aza indirmeyi amaçladık.
Henüz 1 ay önce imzalanan grup toplu iş sözleşmelerinde 1’inci 6 ay için %98 oranına denk gelen sözleşme zammının alınmış olması da bu aşamada bir emsal oluşturmaktadır.
Bilindiği gibi Türkiye’deki endüstriyel ilişkilerde dönem toplu iş sözleşmeleri sonrasında imzalanan toplu iş sözleşmelerinde, önce imzalananlar eşik olarak kabul edilip onun üzerine zam alma hedefini doğal olarak yaratmaktadır.
Şişecam bu taleplerimizi her ne kadar ülkemizin gerçekleriyle örtüşmeyen ve gerçekleşebilir olmaktan uzak olarak değerlendirse de, emsal sözleşmelerin bizleri etkileyeceğini kabul etmelidir!
Yüksek enflasyonlu dönemlerde çalışanların alım güçlerini iyileştirerek refah seviyelerini koruyabilmek ve işlerine olan bağlılıklarını artırarak iş barışını sürdürebilmek, Şişecam açısından geçmişte olduğu gibi bugün de zorunluluk arz eden bir hal almıştır.
Umut ediyorum ki taraflar bu farkındalıklar doğrultusunda ve üzerlerine düşen sorumluluk anlayışıyla, karşılıklı iyi niyetli iş birliğini sürdürerek 28. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerini yürütecek ve 27’nci dönemde olduğu gibi süreci fazla uzatmadan,
2014 ve 2017’de yaşanan yanılsamalara kapılmadan ve farklı odaklardan, farklı uygulamalardan medet ummadan, masada anlaşmayla sonuçlandıracaktır.
Bu süreç içerisinde de Sendikamız, ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkları ve süreci zora sokacak girişimleri barışçıl yollarla çözümleme gayretini sürdürecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, 28. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin tüm taraflara fayda sağlamasını diliyor, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.”
Konuşmaların ardından taraflar, güncel
ekonomik gelişmeleri ve sözleşmede yer alan talepleri değerlendiren sunumlar
gerçekleştirdiler.
İşveren yetkilileri ikinci sunumlarında enerji fiyatlarındaki yükseliş, ekonominin genel seyri,
ücretlerin genel durumu, taleplerin getirdiği ek mali yükümlülükler ve devam eden yatırım
süreçleri hakkında açıklamalarda bulundular.
Sendikamız ise ülkemizde yüksek seyreden enflasyonun, artan yaşam maliyelerinin, gelir dağılımı adaletsizliğinin ve yüksek kira artışlarının yarattığı sosyal bunalımı konu alan bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda TÜİK enflasyon verilerinin üyelerimizin ücretlerinde yarattığı reel gelir kayıpları, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) enflasyon verileriyle karşılaştırmalı olarak ayrıca ele alındı. Sunuda önümüzdeki döneme ilişkin kaygılarımız ve üyelerimizin alım gücünü koruma
amacımız belirtildi.
Sunumların devamında sözleşme teklif metni üzerinde müzakerelere geçildi.
Gerçekleşen 1. oturumda 27. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesinde yer alan ve değişiklik talebimiz olmayan 18 maddede anlaşma sağlandı. Anlaşma sağlanan maddeler şu şekilde olmuştur:
Madde 2- Sözleşmenin Amacı
Madde 4- Temsil
Madde 6- Sendika Temsilcilerinin Atanması ve Temsilci Odası
Madde 8- Sendika İlan Tahtası
Madde 11- Sendika Yönetici ve Temsilcilerinin Güvencesi
Madde 13– Askerlik Nedeniyle İşyerinden Ayrılan İşçilerin Yeniden İşe Alınmaları ve
Askerlik Ödeneği
Madde 22- Geç Kalma
Madde 23- Saat Kartları, Çalışmanın Tespiti ve İşin Durması
Madde 27- Yıllık Ücretli İzin Süresi İçinde İstirahat
Madde 28- İzin Belgesi
Madde 49- Sağlık Odası
Madde 50- Soyunma yerleri Dolapları, Duşlar
Madde 54- Tutukluluk Yada Gözetim Altına Alınma Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshi
Madde 57- Disiplin Kurulu
Madde 58- Disiplin Kurulunun Görevleri
Madde 59- Disiplin Kurulunun Çalışması
Taslağımızın 60’ıncı maddesi, madde başlığı “Disiplin Kurulunun Karar Alması” şeklinde,
içeriği 27. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesindeki haliyle kabul edildi.
Madde 60- Disiplin Kurulunun Karar Alması
Madde 62- Kadın İşçilerin Temsili
Bir sonraki toplantı tarihi taraflar arasında bilahare kararlaştırılarak üyelerimize duyurulacaktır.
Üyelerimize saygıyla duyurulur.
KRİSTAL-İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU