Ülkemizde her yıl binlerce işçi iş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybetmektedir. 2022 yılında en az 1843 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İş cinayetleri 2000 yılına kıyasla %294 arttı. Sendikasız ve güvencesiz geçen her yıl iş cinayetlerini katbekat arttırdı. Herkesin kendi özgür seçimiyle belirlediği işyerinde, adil ve elverişli çalışma koşullarında çalışma hakkı vardır ancak sermaye çıkarları bu hakkı yok etmeye çalışmaktadır. İş Sağlığı Ve Güvenliği önlemlerinin işyerlerinde sağlanmaması, bu önlemlerin yetersizliği ve önemsenmeyişi yüzünden her yıl binlerce insanımız iş kazalarında yaralanmakta ya da hayatını kaybetmektedir. Bunun sonucunda geride kalan aileler yoksulluğun en ağır şartlarına, iş gücü kaybı sebebiyle işçi işsizliğe mahkum bırakılmaktadır.
Yaşanılan tüm bu hukuksuzluklar yerini yıllarca sürecek davalarda mücadele ve adalet arayışına bırakıyor. Ancak hiçbir şeyin yitirilen canlarla mukayese edilmesi, kayıpları telafi etmesi mümkün değildir.
İş Sağlığı Ve Güvenliğinin amacı çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gerekli önlemlerin alınması, çalışanların ruh ve beden bütünlüğünün korunmasıdır. Bu noktada tüm işyeri sahiplerinin, işverenlerin, işveren vekillerinin ve çalışanların atılması gereken adımları atması ve bu konuda duyarlı olması gerekmektedir.
Farkındalıkların artması, tedbirlerin alınarak iş cinayetlerinin son bulması temennisiyle; İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünü sahiplenip içselleştiren ve gelişimine katkıda bulunan tüm kurum, kuruluş ve çalışanların Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü kutlu olsun.
KRİSTAL-İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU