Üst kuruluşumuz IndustriALL’un Avrupa kolu olan IndustriAll Avrupa’nın Yürütme Kurulu toplantısı, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da, 12-13 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi.
Avrupa’nın dört bir yanından gelen 100’den fazla delegeyle toplanan Yürütme Kurulu, Avrupa’daki bölgesel eşitsizlikler ve bu eşitsizliklerin işçilerin aleyhine yarattığı sonuçlar, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun (ETUC) başlatmak üzere olduğu Avrupa’da ücretlerin yukarıda eşitlenmesi kampanyası, Avrupa’da sanayi sektörünün dönüşümünde işçilerin haklarının korunması, Avrupa Enerji Birliği, Yunanistan’da enerji şirketlerinin özelleştirilmesi, Britanya’nın AB’den ayrılışının işçiler üzerindeki etkileri, toplu pazarlık ve sosyal politika stratejileri, büyük şirketlerce girişilen ve kitlesel işçi çıkarmalarla sonuçlanan yeniden yapılandırma operasyonları, küreselleşmeye adil bir karakter kazandırma çalışmaları ve sendikal örgütlenmenin Avrupa genelinde güçlendirilmesine kadar birçok konuda derin tartışmalara ve sendikaların deneyimlerini paylaşmalarına sahne oldu.
Sendikamızı temsilen Genel Başkanımız Bilal Çetintaş toplantıda hazır bulundu. Genel Başkanımız ayrıca İzocam ve Knauf örgütlenmesi konusunda iş birliği içinde olduğumuz Fransız ve Alman sendikacılarla da ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
IndustriAll Avrupa’nın Yürütme Kurulu toplantısı, Avrupa’da sendikal hareketin sorunlarının giderek ağırlaştığına işaret etti. Toplantıda yapılan sunum ve tartışmalar sonucunda, kıta çapında işçi haklarının tırpanlandığı ve her yere yayılan bir taşeronlaştırma dalgasının olduğu açıkça görüldü. Ayrıca, Güney Avrupa’da işçilerin ezici çoğunluğu sendikal anlamda örgütsüz durumda olması kaygı verici bir durum. Sayıları giderek artan göçmen işçilerin ise 21. yüzyılda Avrupa’nın birçok ülkesinde fiilen angaryaya maruz kalıyor olmaları çok büyük bir sorun.
Yürütme Kurulu toplantısında iki önemli Doğu Avrupa ülkesi olan Bulgaristan ve Romanya’daki durum masaya yatırıldı. Yapılan sunumlarda hem Bulgaristan’ın hem de Romanya’nın çalışanlar açısından nasıl yoksulluk ülkeleri olduğu, kıtanın geri kalanıyla aralarında müthiş bölgesel eşitsizliklerin bulunduğu, göçmenlerin temel gıda, eğitim ve sağlık hizmetlerinden bile yararlanamadığı aktarıldı. Söz konusu iki ülkede özelleştirmelerle her türlü altyapının da çökertildiği, madenlerde ve inşaatlarda iş cinayetlerinin sayısında büyük bir artış yaşandığı da vurgulandı.
Toplantının ikinci gününde bölgesel raporlar sunuldu. Eşit Fırsatlar Çalışma Grubu, Beyaz Yakalılar Çalışma Grubu ve Gençlik Çalışma Grubunun raporlarından sonra metal, kimya, elektrik, kâğıt ve havacılık sektörlerinde sosyal diyalog çalışmaları sunuldu.
Toplantı örgütsel ve mali konularda yapılan sunumlarla sonlandırıldı.