IndustriALL’un 26-27 Nisan tarihlerinde, İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleştirilen Yürütme Komitesi Toplantısı’nda, sendikal hakları savunmak ve küresel tedarik zincirlerindeki hak ihlallerine karşı mücadele etmek için dayanışmanın daha da güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Toplantıda, Belarus ve Cezayir’de devletin doğrudan baskılarına maruz kalan sendikaların yöneticileri, ülkelerinde yaşanan vahim hak ihlalleri konusunda bilgi verdiler. Toplantıda ayrıca temel işçi haklarını ihlal eden şirketlerde küresel çerçeve anlaşmaların (GFA’ların) daha etkin bir biçimde uygulanması gerektiği de vurgulandı.
IndustriALL Başkanı Jörg Hofmann, “Şirketlerin kamuoyu önünde söyledikleri sözlerle pratik uygulamaları arasındaki uçurumu teşhir etmek için GFA’ları kullanmalıyız. Ancak, GFA’lar arzu ettiğimiz güvenceleri kendi başlarına sağlayamaz, aynı zamanda dayanışma da göstermeliyiz,” dedi.
Başkan Trump’ın kısa bir süre önce çelik ve alüminyuma yüksek gümrük vergisi getirdiğini hatırlatan Jörg Hofmann, sadece bir avuç insana değil, geniş kitlelere yarar sağlayacak ticaret politikalarının izlenmesi çağrısında bulundu:
“Korumacılık, istihdamı ve insanların geçim kaynaklarını korumayı sağlayacak bir çözüm değildir… Bizler serbest ticaretten yanayız, ancak ticaretin aynı zamanda adil olması gerektiğini de söylüyoruz. Adil ticaretin ne olduğunu tanımlamamız gerekiyor ve bunu nasıl gerçekleştireceğimizi de tanımlamalıyız.”
Düşük büyüme oranları, güvencesiz çalışmanın artması ve dijitalleşme, sendikaları etkilemeye devam ediyor. Yürütme Komitesi toplantısında, Endüstri 4.0 üzerine ve bugünün çalışanlarını yarının işleri için hazırlayacak ulusal ve küresel stratejilere duyulan ihtiyaç vurgulandı.
IndustriALL Genel Sekreteri Valter Sanches, “Enerjide geçiş ve özellikle petrol, gaz ve kömür madenciliği sektörlerinde adil bir geçiş için güçlü bir politikaya ihtiyacımız var” dedi.
Ayrıca, IndustriALL’un çalışmalarında sektörel ayrımların ötesine geçen bir yaklaşımı benimsemesi, sektörlerin birbirleriyle çakıştıkları küresel tedarik zincirleri ve özellikle de Endüstri 4.0 üzerinde yoğunlaşmasının gereğini vurguladı.
Toplantıda iki karar önergesi kabul edildi. Eski Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya destek veren karar önergesinin kabul edilmesinin ardından, Yürütme Komitesi üyeleri, Cenevre’deki Birleşmiş Milletler binası önüne giderek, Lula’nın serbest bırakılmasını talep eden bir gösteri düzenlediler. Karar önergesinde, Lula’nın başkanlık seçimlerine katılmasını engellemek amacıyla hapse atılması kınanıyor.
Yürütme Komitesi, 24 Nisan 2013 günü Bangladeş’te Rana Plaza’nın çökmesi sonucu 1.134 giyim işçisinin hayatlarını kaybetmelerinin beşinci yıl dönümünde ve 28 Nisan Ölen ve Yaralı İşçiler İçin Uluslararası Anma Günü bağlamında, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ikinci bir karar önergesini kabul etti.
Karar önergesi, IndustriALL’un tüm sektörlere yönelik ve tüm işçileri kapsayan -aralarında ILO’nun Maden Güvenlik Sözleşmesi’ni (C176) daha fazla ülkenin onaylamasının sağlanması, Bangladeş’teki işyerlerinin güvenli hale getirilmesi, asbest, kumlama ve mesleki kanserlere karşı yürütülen kampanyaların da yer aldığı- sağlıklı ve güvenli işyerleri kampanyalarının yenilenmesi ve sürdürülmesi çağırısını yapıyor.
Yürütme Komitesi, Güney Afrika sendikalarının IndustriALL’un 2020 Kongresi’ne ev sahipliği yapmaya yönelik tekliflerini de kabul etti.
Bir sonraki Yürütme Komitesi toplantısı, 29-30 Kasım 2018 tarihlerinde, Meksiko’da gerçekleştirilecek.