ŞEKER FABRİKALARI SATILAMAZ!
Ülke kalkınma modellerinin en önemlilerinden olan kooperatifler ve kooperatifçilik faaliyetleri bir yandan çiftçilerin ve tarımın gelişmesini sağlarken bir yandan da fabrikaların kurulmasında katkılar sunmuştur. Aynı zamanda büyük oranda işsizlik sorununa da çözüm olmuştur.
Üreticilerin el birliğiyle Cumhuriyetin ilk yıLlarından itibaren kurulan kooperatifler yıllar içerisinde gelişmiş ve birçoğu devlet tarafından finanse edilerek fabrikalaştırılmıştır. Bu fabrikalar ülke ekonomisine ve toplumun refah seviyesinin yükselmesine büyük katkı sağlamıştır.
Kurulan bu fabrikalar hem işsizliğin çözümünde hem de geniş tabanlı bir ekonomik kalkınma için büyük önem arz ederken günümüzde farklı gerekçelerle ya satılıyor ya da kapatılıyor. Bu fabrikalar kapatılırken diğer yandan emperyalist sermaye gruplarına pazar açılıyor. Ülkemiz özelleştirme politikaları ile adım adım üretimden uzaklaştırılırken bu uzaklaşmanın akabinde de her geçen gün dışa bağımlı hale geliyor. Üretimden uzak tüketime dayalı politikalar nedeniyle işsiz sayımızda her geçen gün artıyor.
Günümüzdeki verilere göre yaklaşık 1575 köy ve bu köylerde yaşayan 48 bin civarında çiftçi pancar ekimi yapıyor ve geçimini bundan sağlıyor. Üretilen pancarın yüksek miktarı ise ülkemizin şeker sektöründeki en büyük şirketi durumunda bulunan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. ‘ye (TÜRKŞEKER) bağlı şeker fabrikalarında işleniyor. Bu fabrikalarda da binlerce işçi çalışıyor. Sadece satılmak istenen 14 şeker fabrikasında 4 bin dolayında işçinin çalıştığı belirtiliyor. Özelleştirme kapsamına alınan 14 fabrikanın özelleştirmesi durumunda ise hem işçiler hem çiftçiler hem de ülke ekonomimiz zarar görecek. Türkiye’nin tarım ve sanayisine geçmiş özelleştirmelerde olduğu gibi büyük bir darbe daha vurulacak. Aynı zamanda sağlık kuruluşlarınca da dile getirildiği gibi birçok hastalığa sebep olduğu ileri sürülen nişasta bazlı şekerin pazarı daha da genişleyecek.
Ülkemizde hali hazırda yüksek işsizlik varken yanlış özelleştirme politikalarının ülkemize ve işçilere büyük zarar vereceğini düşünüyoruz.
Kristal-İş Sendikası olarak, Petrol-İş Sendikası ve Şeker-İş Sendikası ile birlikte Kırklareli ilinde bulunan Alpullu Şeker Fabrikası önünde gerçekleştirdiğimiz basın açıklamamızda da bu çağrımızı yineledik. Bu doğrultuda mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha dile getirdik.
Bizler bugün olduğu gibi bugünden sonrada Şeker-İş Sendikası ve üyesi şeker işçilerinin mücadelelerinde yanlarında olacağımızı belirtiyoruz.
Temennimiz şeker fabrikaları için alınan özelleştirme kararından sorumluların da acilen vazgeçmesidir.
KRİSTAL-İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU