08.12.2017
Basına ve Kamuoyuna
Şişecam Camiş Madencilik A.Ş. işyerinde çalışan üyelerimizin ve Cam Keramik-İş Sendikası’nın açıklamalarını üzüntü ve şaşkınlıkla takip ettik. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerekliliğiyle bir açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.
Şişecam’a bağlı Camiş Madencilik A.Ş. Bilecik Üretim Tesisi, Çalışma Bakanlığı kayıtlarına göre 2014 yılında 11 nolu Çimento, Toprak ve Cam işkolunda yer almaktaydı. Bunun üzerine işçiler, Şişecam’a bağlı fabrikaların tamamına yakınında örgütlü bulunan sendikamıza üye olmak istediler. Üyelik işlemleri kısa bir sürede tamamlandı ve 23.09.2014 tarihinde sendikamız yetki başvurusunda bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü 29.09.2014 tarihli yazısıyla, bu işyerinde çalışan 158 işçinin 104’ünün sendikamız üyesi olduğunu ve toplu iş sözleşmesi yetkisi için gerekli çoğunluğu sağladığımızı tarafımıza bildirdi.
Çoğunluk tespitinin ardından Camiş Madencilik işvereni 09.10.2014 tarihinde sendikamızın çoğunluğuna ve işyerinin kurulu bulunduğu işkoluna itiraz etti. Bunun yanı sıra örgütlenme sırasında öncülük yapan üyelerimizi işten attı. Sendikamız işten atılan üyelerimizle her türlü dayanışmayı göstermenin yanı sıra üyelerimizin işe iade davalarını da üstlendi.
İşverenin işkoluna yaptığı itirazın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 17 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir tebliğ ile Camiş Madencilik A.Ş. Bilecik Üretim Tesisi’nin “3 numaralı Madencilik ve taş ocakları” işkolunda yer aldığını bildirdi. Ayrıca sendikamızın yetkisine yapılan itirazın görüldüğü davada belirlenen 9 bilirkişiden 8’i de işyerinin “madencilik ve taşocakları” işkolunda yer aldığı yönündeki görüşlerini mahkemeye bildirdi.
Tüm bu yasal prosedürler devam ederken, üyelerimizle şeffaf bir şekilde durum defalarca paylaşıldı. Mahkemeden çıkabilecek olası sonuçlar üyelerimizden saklanmadı. Geçmiş Yargıtay kararları incelenerek, bilirkişilerin görüşleri ve bakanlığın tebliği sonrası, “mahkemenin bu işyerinin maden işkolunda yer aldığı yönünde karar vermesi ihtimalinin yüksek olduğu, ancak bir defaya mahsus sendikamıza toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi verilmesinin mümkün olduğu ve bu amaçla mücadele edildiği” anlatıldı. Bir defaya mahsus sendikamıza yetki çıkmaması durumunda, “madencilik ve taş ocakları işkolunda yer alan mücadeleci sendikalarla görüşülerek, örgütlülüğün buralarda devamının sağlanacağı ve bu konuda da süreç bitene kadar üyelerimizin yanında olacağımız” paylaşıldı. Bu işyerinde çalışan tüm üyelerimiz, yukarıda yer alan tüm konular hakkında en az bizler kadar bilgi sahibidir.
Bunların yanı sıra, Şişecam’a bağlı diğer işyerlerinde de Camiş Madencilik’te çalışan üyelerimizin durumuyla ilgili süreç içerisinde çeşitli eylemler gerçekleştirildi. Defalarca yürüyüşler yapıldı, bildiriler okundu. İşverenle yapılan her görüşmede, bu işyerinde çalışan üyelerimizin de diğer fabrikalardaki kardeşlerinden bir farkı olmadığı ve birlikte olmaları gerektiği vurgusu yapıldı, halen de yapılmaktadır.
Sürecin en başından itibaren, Bilecik’e yakın Eskişehir ve Bursa Şube başkanları ile yöneticileri, genel merkez yöneticileri, sendikamız avukat ve uzmanları defalarca üyelerimizle bir araya geldi.
Yaşanan tüm bu gelişmeler ortadayken ve tüm gelişme ve olasılıklardan üyelerimizin tamamının haberi varken, Çimento, Toprak ve Cam işkolunda yer alan başka bir sendikaya geçilmesini manidar bulmaktayız. Elbette tüm işçiler sendikalara üye olmakta ve üyelikten ayrılmakta özgürdür. Ancak mahkemeden sadece sendikamıza yetki çıkması veya işyerinin maden işkolunda yer aldığı ve sendikamızın da yetkisinin olmadığı kararlarından birinin çıkması çok büyük bir olasılıkken, sendikamızla aynı iş kolunda yer alan başka bir sendikaya üye olmalarını şaşkınlıkla karşılamaktayız.
Cam Keramik-İş Sendikası ise uzun süredir sınıf sendikacılığı yaptığını ve önceliklerinin örgütsüz işyerleri olduğunu iddia etmelerine rağmen, sendikamızın örgütlü olduğu tüm işyerlerinde faaliyet göstermeye ve işçileri bölmeye çalışmaktadır.
Yoksa yeni örgütlenme yapmanın zorluğunu henüz anlayıp da, hali hazırda örgütlü işyerlerine girerek işçi sınıfının birlikteliğini bozmak daha mı kolay gelmektedir?
Cam Keramik-İş Sendikası’nın bu faaliyetleri uzun zaman önce sendikamız tarafından farkedilmiş olup, sendikamızın gelenekleri gereği sert bir tepki verilmemiştir. Defalarca denemelerine rağmen, üyelerimiz tarafından ciddiye alınmayan bir sendika, bu kez durumları daha karışık ve henüz toplu iş sözleşmesi imzalanamamış bir işyerindeki üyelerimizi yanıltarak hareket etmektedir.
Camiş Madencilik A.Ş. Bilecik Üretim Tesisi’nde çalışan işçiler üzerinden sendikamız yıpratılmaya çalışılmaktadır. Ancak asıl sorun bu değil, işçilerin yanlış bilgilendirilmesi ve sırf kendi çıkarları için kullanılmaya çalışılmasıdır. Camiş Madencilik’te çalışan işçilerin de bunu kısa sürede anlayacaklarına inanıyoruz.
Cam Keramik-İş Sendikası artık özellikle sendikamızın örgütlü olduğu işyerlerinde faaliyet göstermekten vazgeçmeli ve yapabiliyorsa örgütsüz işyerlerine yönelmelidir. Örgütlü işyerlerinde yaptıkları çalışmalar sadece işverenlere hizmet etmekte ve sendikamıza zarar vermekten çok işçilere zarar vermektedir.
Sendikamız, Camiş Madencilik A.Ş. Bilecik Üretim Tesisi’ndeki yetki sürecinin ve işten atılan üyelerimizin mahkemelerinin takipçisi ve tarafı olmaya devam edecektir. Üyelikten istifa etmiş dahi olsalar, işçilerin çıkarları yönündeki çalışmalarını ve faaliyetlerini sürdürecektir.
Tüm işçi sınıfına, basına ve kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.
KRİSTAL-İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU