Tertiplenen ortak toplantı, IndustriALL Küresel Sendikası’nın Genel Sekreteri Valter Sanches, Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ve Industriall Avrupa Sendikası Genel Sekreteri Luc Triangle’ın katılımıyla, 20 Mart 2017 tarihinde Tes-İş Sendikasının Beştepeler – Ankara’da bulunan merkez binasında gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını toplantıya ev sahipliği yapan Tes-İş Sendikasının Genel Başkanı Mustafa Şahin yaptı. Açılış konuşmasının ardından sözü devralan Valter Sanches ve Luc Triangle yürütmekte oldukları çalışmaları paylaşarak, üye sendikalar ile çalışma yaşamının gündeminde olan konuları ve Türkiye’deki mevcut gelişmeleri değerlendirdiler.
Her iki katılımcının da birlik ve dayanışma çağrısı yaptığı toplantıda, işçi haklarının demokratik zeminde daha iyi noktalara taşınması için Avrupa Sendikaları ile Türkiye’deki Sendikaların ortak mücadele zemini oluşturması gerektiğinin altı çizildi. Bu yönde atılacak her türlü adımda da destek sunacaklarını belirttiler. Valter Sanchez, hükümetlerin son dönemde dünya ticaret uygulamalarında yeni korumacı bir anlayışa yöneldiğini belirtirken, hergeçen gün ağırlaşan çalışma şartları karşısında işçi ve işçi sendikalarının küresel dayanışmayı düşünmeleri gerektiğini söyledi. Industriall Avrupa Sendikası Genel Sekreteri Luc Triangle, Avrupa işçi sınıfı ile Türkiye işçi sınıfının ortak bağları olduğunu vurgulayarak, Avrupa ile Türkiye’nin ekonomik ve sosyal bağlarının koparılamayacağını belirtti. İşçilerin siyaset yüzünden bölünmemesi gerektiğinin de altını çizdi.
Sendika temsilcilerinin OHAL sürecindeki Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve işçi sınıfının gündemindeki konuları tartıştığı toplantıda, sendikaların örgütlenme, sendikal baraj, temsiliyet, grev hakkı, ve toplu sözleşme gibi süreçlerde karşılaştıkları sorunlar masaya yatırıldı.
Yapılan toplantıya sendikamızı temsilen Genel Başkan Bilal Çetintaş katıldı. Gündemde sıcaklığını koruyan kıdem tazminatı tartışmalarıyla ilgili olarak Türk-İş’in Başkanlar Kurulu kararını hatırlattı. Kristal-İş’in son dönemlerde daha da artan grev yasaklarından en çok etkilenen sendikalardan biri olduğunu belirtti. İçinde bulunulan toplu sözleşme sürecinde de benzer durumlarla karşı karşıya kalınabileceğini ancak daha önce yasaklanan grevde, ertelemenin hukuksuz olduğu yönünde yargı kararının olduğunu ve ek olarak EMİS üyesi fabrikalarda Birleşik Metal-İş Sendikası üyelerinin alternatif yaratarak grevlerini sürdürmesi ve kazanım elde etmelerinin de değerlendirileceğini sözlerine ekledi.
TES-İŞ Genel Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya; Tes-İş, Kristal-İş, Teksif, Petrol-İş, Genel Maden-İş, Selüloz-İş, Deriteks, Maden-İş, Dok Gemi-İş, Lastik-İş, Birleşik Metal-İş, Tümka-İş, Belediye-İş, Türk Enerji-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Disk Tekstil, Çelik-İş, Çimse-İş, Öz İplik-İş genel başkan ve temsilcileri katıldı.