AKP iktidarları döneminde birçok kez grevleri yasaklanan Kristal-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Bilal Çetintaş, yasak kararını tanımayarak grevi sürdüren ve kazanım elde eden metal işçilerini ve Birleşik Metal-İş Sendikası’nı tebrik etti. Çetintaş, “Bu ilk defa oluyor. Metal işçileri her şeye rağmen direnerek birtakım haklar alabileceğimizi, yasakları aşabileceğimizi göstermiş oldular. Biz de bunu değerlendireceğiz” dedi.
BirGün’e konuşan Çetintaş, EMİS bünyesindeki fabrikalarda 2 bin 200 metal işçisinin fiili mücadeleyle elde ettiği kazanımı şu sözlerle değerlendirdi: “Ben öncelikle Birleşik Metal-İş Sendikası’nın başkan ve yöneticileri ve tüm metal işçilerini kutluyorum. Gerçekten de hepimiz için çok önemli bir adım atılmış oldu. Grev yasaklamanın çalışanların sorunlarını, sıkıntılarını çözmediği ortaya çıktı. Sanıyorum ki hükümet de bunu görmüş oldu ki, hem işvereni hem sendikayı çağırdı karşısına ve anlaşma yoluna gitti.”
AYM ‘Hak ihlali’ dedi
Bakanlar Kurulu kararlarıyla grev hakkının ortadan kaldırılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Çetintaş, “Zaten biz en son 2014’te Şişecam grevimiz ertelendiğinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk ve Anayasa Mahkemesi ‘hak ihlali var’ diyerek bizi haklı buldu” dedi.
Değerlendireceğiz
Kristal-İş olarak kendilerinin de şu anda sözleşme sürecinde olduğuna, 25. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin 3’üncü oturumunun 19 Ocak’ta yapıldığına dikkat çeken Çetintaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Metal işçilerinin bu kazanımı bizim için de çok iyi oldu, ben gerçekten kutlarım. Bu ilk defa oluyor. Biliyorsunuz, daha önce de hem Lastik-İş’in hem bizim hem de Birleşik Metal-İş’in grevleri ertelenmişti. Ama bu sefer kararlı durmaları en azından bizim de neler yapabileceğimizi göstermiş olması bakımından çok değerli. Metal işçileri, her şeye rağmen direnerek birtakım haklar alabileceğimizi, yasakları aşabileceğimizi göstermiş oldular. Biz de bunu değerlendireceğiz ve bu toplu iş sözleşmesi sürecinde ona göre politikamızı belirleyeceğiz.”
Hukukçular ‘İşbaşı zorunlu’ demişti
Son olarak 2014’teki Şişecam grevi yasaklandığında hukukçuları çağırdığını anlatan Çetintaş, “Direnebilir miyiz diye sormuştuk hukukçulara, onlar yasalara göre işbaşı yapmak zorunda olduğumuzu söylediler. Metal işçileri de işbaşı yaptı, fabrikalara girdi, ama içeride çalışmadı. Bu en güzeliydi, bunu başarmak lazımdı. Metal işçileri bunu başararak bize de önemli bir fırsat vermiş oldular” diye konuştu.