Sendikamızın Şişecam’a bağlı işyerlerinde yürütmekte olduğu 24. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle 20.06.2014 günü greve çıkmıştı. AKP hükümeti 27 Haziran 2014 günü 6356 sayılı Kanun’un 63. Maddesine dayanarak grevimizi 60 gün süreyle ertelemiş, fiilen yasaklamıştı.
Sendikamız Danıştay’a yapmış olduğu yürütmeyi durdurma başvurusunun yanı sıra Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) de şikayette bulunmuştu. 12-27 Mart 2015 tarihleri arasında toplanan ILO’nun sendikal haklarla ilgili en önemli denetim organı Sendika Özgürlüğü Komitesi sendikamızın başvurusunu karara bağladı.
ILO Sendika Özgürlüğü Komitesi sendikamızın yapmış olduğu başvuruyu özetle değerlendirdikten sonra hükümetin bu konuda kendilerine vermiş olduğu savunmayı da aktardı. Hükümet savunmasında ertelemenin 6356 sayılı Kanun’un 63. Maddesine göre yapıldığını ve yasal olduğunu belirtmektedir. Bunun yanı sıra erteleme sonunda anlaşma sağlanamaması durumunda Yüksek Hakem Kurulu tarafından sözleşmenin bağıtlandığını ve Yüksek Hakem Kurulu’nun işçi, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından oluşturulan üç ayaklı ve bağımsız bir sosyal diyalog mekanizması olduğunu belirtmektedir. Ayrıca hükümet geçmişte ertelenen grevler sonunda tarafların barışçıl yollarla anlaşmaya vardıklarını iddia etmektedir.
Komite 6356 sayılı Kanun’un 63. Maddesinin ILO’nun 87 ve 98 numaralı sözleşmelerine aykırı olduğuna karar vermiştir. Komitenin geçmişte vermiş olduğu kararlara da atıfta bulunularak, 2012 yılında çıkan 6356 sayılı Kanun’un 63. Maddesinin, geçmişte yürürlükte olan 2822 sayılı Kanun’un ilgili maddesinden bir farkı olmadığını belirtmektedir.
Yasada belirtilen “milli güvenlik ve genel sağlık” sebebiyle yapılacak grev ertelemelerinde iyi niyet olmasının ve gerçek anlamda milli güvenlik ve genel sağlığı etkileyen bir durumun söz konusu olmasının gerekliliği vurgulandı. Ayrıca alınan grev ertelemesi kararlarının Bakanlar Kurulu kararıyla değil, bağımsız ve tarafların eşit temsil edildiği bir kurul tarafından alınması gerektiği belirtildi. Komite grev ertelemelerinin sadece hayati tehlike oluşabilecek, kişisel güvenliği tehlikeye atabilecek ya da toplumun tamamının veya bir kısmının sağlığını tehdit edebilecek işkollarında yapılabileceğini belirtmektedir. ILO cam sektörü açısından ertelemeyi gerektirecek bir durum olmadığını vurguladı.
Komite ayrıca, 6356 sayılı Kanun’un 63. Maddesindeki grev ertelemesinin hükümetten bağımsız ve tarafların eşit temsil edildiği bir kurul tarafından alınacağı yasal düzenlemelerin yapılması için de tavsiye kararı verdi.