BASIN AÇIKLAMASI 18 Temmuz 2014
- DANIŞTAY 10. DAİRESİ GREV ERTELEME KARARININ YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI TALEBİMİZİ REDDETTİ
- GREV ERTELEMESİNE KARŞI HUKUKSAL VE MEŞRU MÜCADELEMİZ SÜRECEK!
- 10. DAİRENİN KARARI YERLEŞİK DANIŞTAY İÇTİHATLARININ, ANAYASANIN VE İNSAN HAKLARI AVRUPA SÖZLEŞMESİNİN HİÇE SAYILMASI ANLAMINA GELMEKTEDİR
- DANIŞTAY DAVA DAİRELERİ GENEL KURULU’NA İTİRAZ EDECEĞİZ
- ANAYASA MAHKEMESİ’NE BİREYSEL BAŞVURUDA BULUNACAĞIZ
- BUGÜN SAAT 12.00’DE GREV HAKKIMIZIN GASPINA KARŞI ŞİŞECAM’A YÜRÜYECEĞİZ
Şişecam’a bağlı 10 işyerinde 5800 üyemizi kapsayan 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 20 Haziran 2014’te başlattığımız grev, Bakanlar Kurulu tarafından milli güvenliği ve genel sağlığı bozucu nitelikte görülerek 27 Haziran 2014 tarihinde 60 gün süreyle ertelenmişti. Bilindiği gibi erteleme kararı yasaklama anlamına geliyor. Erteleme kararı sonunda tekrar greve çıkılamıyor.
Bu nedenle erteleme kararına karşı 30 Haziran 2014 tarihinde Danıştay’da iptal ve yürütmenin durdurulması davası açtık. Danıştay resmi internet sitesine dün gece yarısına doğru konan açıklamaya göre Danıştay 10. Dairesi yürütmeyi durdurma talebimizi reddetmiş bulunuyor. Kararın gerekçelerini henüz bilmiyoruz. Ancak gerekçesi ne olursa olsun bu karar grev hakkının ortadan kaldırılması anlamına geliyor.
10 Daire kendisinin ve Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’nun yerleşik içtihatlarının aksine davranmış ve yürütmeyi durdurma talebimizi reddetmiştir. Bu karar Danıştay dahil bütün kişi ve kurumları bağlayan hukuk devleti ilkesine, Anayasaya ve Türkiye’nin onaylamış olduğu başta İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi olmak üzere uluslararası sözleşmelere aykırıdır.
Bakanlar Kurulu’nun ve 10. Dairenin grev hakkını ortadan kaldıran kararlarına karşı haklarımızı aramaya devam edeceğiz. 10. Dairenin bu kararına karşı itiraz hakkımızı kullanacağız ve yürütmenin durdurulması için Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’na başvuracağız. Ayrıca grev erteleme kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacağız.
Son olarak Şişecam işverenine ve grevi erteletmek için seferber olan diğer işveren örgütlerine bir hatırlatmada bulunmak istiyoruz: Grev hakkımızı ve özgür toplu pazarlık düzenini ortadan kaldırmak için tevessül ettiğiniz hukuk dışı, anayasa dışı ve gayrı meşru girişimlerinizle iş barışını tehlikeye atıyorsunuz. Hukukun etrafından dolanarak, gayrı meşru yollarla özgür toplu pazarlık ve grev hakkını geçici olarak engelleyebilirsiniz ama iş barışını sağlayamazsınız. O fabrikalarda bizim üyelerimiz olan cam işçileri çalışıyor, onların hakkını tanımadan iş barışı olmaz.
Cam işçileri dün olduğu gibi bugün de hukuk zemininde kalarak meşru ve demokratik hak arama mücadelesine devam edecektir.
Bilal ÇETİNTAŞ
Genel Başkan