7 Kasım 2013 tarihinden itibaren noter kanalıyla üyelik ve üyelikten ayrılma dönemi kapandı ve e-devlet kapısı üzerinden üyelik dönemi başladı. İşçiler üyelik başvurusunu 7 Kasım 2013 tarihinden itibaren e-devlet kapısı üzerinden yapacak.
e-Devlet kapısı nedir?
E-devlet kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetlerinin elektronik ortamda yurttaşlar tarafından kullanılmasını sağlayan bir sistem. E-devlet kapısının internet adresi www.turkiye.gov.tr bu adresten çok sayıda kamu kurumunun hizmetlerine elektronik ortamda erişilebiliyor. E-devlete erişmek için e-devlet şifresi gerekiyor.
e-Devlet şifresi nasıl alınır?
E-Devlet şifrenizi içeren zarfınızı PTT Merkez Müdürlüklerinden, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek temin edebilirsiniz.
Bu uygulama, sizin yerinize başka bir kişinin şifre alıp adınıza işlem yapmasının önüne geçilmesi için gerekmektedir. e-Devlet Kapısı üzerinden verilen hizmetler yüksek güvenlik seviyesi gerektirdiğinden, şifreler başvuru sahipleri için özel olarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle ancak kimlik ibrazı ve şahsen başvuru ile şifreler verilmektedir.
Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı olarak 2 TL tahsil edilmektedir. Şifrenin kaybedilmesi, unutulması vb. durumlarda PTT’den alınacak her şifre için ayrıca 4 TL ücret ödenmektedir. Bu işlem masrafı dışında herhangi bir ücret ödenmesi söz konusu değildir.
e-devlet şifresi alındıktan sonra www.turkiye.gov.tr sayfasından sisteme giriş butonu tıklanarak siteme giriş yapılabilir.
e-Üyelik nasıl yapılacak?
E-devlet kapısı üzerinden giriş yapıldıktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait hizmetler arasında yer alan işçi sendikaları üyelik işlemleri bağlantısı tıklanarak üyelik işlemleri gerçekleştirilecek.
Üyelik bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşacak. Üyelik, sendika yetkili organının e-Devlet kapısı üzerinden 30 gün içerisinde başvuruyu kabulü ile kazanılacak. Üyeliğin başlangıç tarihi, yetkili organ tarafından üyelik başvurusunun e-Devlet kapısı üzerinden kabul edildiği tarih olacak. Üyelik başvurusu, yetkili organ tarafından 30 günlük süre içerisinde reddedilmediği takdirde 30. günün sonunda üyelik talebi kabul edilmiş sayılacak.
Ret işlemleri ve çekilme bildirimi de e-Devlet üzerinden Sendika tüzüğünde belirlenen ve sendika üyeliğine kabul ve ret işlemlerinde yetkili olan organ, üyelik başvurusunu e-Devlet kapısı üzerinden reddedebilecek. Ret kararı yetkili organ tarafından gerekçesi ile birlikte e-Devlet kapısına kaydedilecek ve işçiye yazılı olarak tebliğ edilecek.
Mahkeme kararı ile kazanılan üyeliğin başlangıç tarihi, üyelik başvurusunun yetkili organ tarafından reddedildiği tarih olacak. Yetkili organ tarafından Bakanlığa bildirilen kişilere sendika adına e-Devlet kapısı üzerinden işlem yapma yetkisi verilecek. Bu kişiler aynı usule göre değiştirilebilecek veya yetkileri kaldırılabilecek. e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak tüm işlemler, ilgili sendikanın Bakanlığa bildirileceği yetkili kullanıcı tarafından gerçekleştirilecek.
Öte yandan aynı tarih itibarıyla işçi sendikası üyeliğinden çekilme, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle gerçekleşecek. Çekilme bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşacak.
Çekilme, sendikaya bildirim tarihinden itibaren bir ay sonra geçerlilik kazanacak. Çekilenin bir aylık süre içinde başka bir sendikaya üye olması hâlinde, yeni üyelik bu sürenin bitimi tarihinde kazanılmış sayılacak.
Üyelik bilgilerinin paylaşılması Bakanlık, sendika üyeliği bilgilerini düzenli olarak en geç her ayın son gününe kadar güncelleyecek. İşçi sendikalarının kurulu bulunduğu işkolundaki işyerlerinin tescil ve Bakanlık kayıtlarında bulunan üyelik bilgilerine, Bakanlıkça e-Devlet kapısı üzerinden verilecek yetkilendirmeyle ulaşılacak.